Innoveren gaat moeilijk (hoofdredactioneel commentaar FD)

Innoveren zonder aardgasbaten gaat moeilijk. Dat bleek deze week weer. Enkele grote bedrijven stellen dat het nieuwe overheidsbeleid om innovatie te stimuleren niet goed werkt. Het is een moeilijk verpakt verhaal over technologische topinstituten en ‘gouden driehoeken’.
Maar in essentie is het simpel: bedrijven als Akzo, DSM, Unilever en FrieslandCampina vinden dat de financiële lasten voor innovatie te veel op hun schouders terecht zijn gekomen. Om ‘Nederland kennisland’ op te stoten in de vaart der volkeren, moet de overheid ook een redelijk deel van de rekening blijven betalen, stellen deze bedrijven.Het moet gezegd: de bedrijven hebben boter op hun hoofd. Ze wisten wat er aankwam.

Vol begrip

Twee jaar geleden al werd de bezuinigingsoperatie aangekondigd. Toen viel er geen onvertogen woord. Integendeel, ondernemersorganisaties prezen het nieuwe beleid. Men was vol begrip dat er minder geld van de overheid beschikbaar was voor innovatie.

Ondernemend Nederland benadrukte iets anders: de keuze van de overheid om de schaarsere middelen te verdelen over negen ‘topsectoren’. Kiezen voor excellentie, dat was prima. Dat bijna elk bedrijf wel onder een topsector viel te scharen, werd gemakshalve over het hoofd gezien. Positief blijven was de boodschap.

Maskeren

Dat blijkt moeilijk vol te houden nu bedrijven de pijn van de bezuinigingen echt beginnen te voelen. Het ministerie van Economische Zaken heeft, met medeweten van ondernemersorganisaties, de bezuinigingen de afgelopen paar jaar mooi weten te maskeren. Onder de naam ‘topsectorenbeleid’ werd gesuggereerd dat innovatief onderzoek juist een extra zetje kreeg.

Met een reeks ronkende persberichten en een golf van zachte cijfers wisten Haagse woordvoerders een rookgordijn op te trekken. Langzaam maar zeker trekt de mist op en zien we de harde werkelijkheid. Het vervelende is dat er nu pas een discussie op gang komt die twee jaar geleden al achter de rug had moeten zijn.

Financieel Dagblad, 8 februari 2013

Advertentie

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Economie, Industrie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s