’Een bedrijf moet bovenal gelukkig zijn’

Het familiebedrijf SHV van de familie Feneter van Vlissingen behaalt met bijna 56.000 werknemers verdeeld over zes kernactiviteiten in verschillende werelddelen een groepsomzet van €20 mrd. Die omvang weerhoudt bestuur en aandeelhouders er niet van om een onderneming aan te sturen alsof dat gebeurt rond de keukentafel.

‘Een gelukkige onderneming’

De 59-jarige Pat Kennedy, de Ierse bestuursvoorzitter die nooit op de foto wil, heeft op dagbasis contact met de kernactiviteiten in de wereld en regelmatig met aandeelhouder Annemiek Fentener van Vlissingen. Woorden als continuïteit, lange termijn, niet forceren, niet hiërarchisch, wederzijds respect en bovenal ‘de mensen eerst’, klinken steevast uit zijn mond.

Een bedrijf moet, aldus Kennedy, vooral een ‘gelukkige onderneming zijn’. ‘Niet soft, want we zijn zeer veeleisend en als het moet, nemen we scherpe maatregelen. We zijn echter niet primair uit op het behalen van snel resultaat, dat is niet onze managementstijl.’

Zeer lange termijnstrategie

Familiebedrijven staan meer dan beursgenoteerde ondernemingen op één lijn met de aandeelhouders en ze werken volgens een zeer lange termijnstrategie. ‘Ze werken meer aan de hand van feiten dan verwachtingen. Ze proberen niet de resultaten op te pompen om een goede indruk te maken bij de aandeelhouders. Ze zijn desondanks zeer resultaatsgericht.’

Het verschil in zakendoen wordt volgens Kennedy gemaakt ‘door je mensen. Die stellen je in staat om het gevecht over de lange termijn aan te gaan’. Het concern investeert daarom jaarlijks miljoenen in opleidingen en talentontwikkeling. De strategie is om vier van de vijf benoemingen te laten voortkomen uit de eigen gelederen.

woensdag 27 maart 2013, Financieel Dagblad
Het hoofdkantoor van SHV werd in 2013 genomineerd als rijksmonument
Het hoofdkantoor van SHV werd in 2013 genomineerd als rijksmonument

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Economie, Industrie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s