Bedrijfswaarderingen

In mijn vorige blog illustreert een visual hoe snel bedrijven “komen en gaan” tegenwoordig. En dat die ontwikkelingen ook steeds sneller gaan de afgelopen dertig jaar. Ik heb zelf nog gewerkt voor een bedrijf dat pas na een ruim 75-jarig bestaan failliet ging (Fokker), maar de blog Business Darwinism suggereert dat steeds minder bedrijven die leeftijd zullen gaan halen.
Een goed voorbeeld van de snelheid waarmee bedrijven opkomen en weer ondergaan is het electronica-concern Nokia. Absolute marktleider gedurende 14 jaar van haar bestaan (1990-2004), maar amper 10 jaar later staat het bedrijf aan de afgrond. Dat de Finnen nog een keer terugkomen lijkt uitgesloten.
Vreemd vind ik het dan dat terwijl wij nog volop in recessie zitten, bedrijven alweer op meer dan 10 keer EBITDA worden gewaardeerd. De Duitse investeringsmaatschappij Benckiser biedt momenteel 15 keer de EBITDA van het thee- en koffieconcern DE Master Blenders.
In een Nederlandse markt waar bedrijven als Coffee Company of Starbucks in hoog tempo hun rol aan het opeisen zijn in die markt. En die markt is niet de enige; het tempo waarin markten aan het veranderen zijn is in alle segmenten waar te nemen: vastgoed, retail, banken, etc
Geen weldenkend mens zal dus 15 keer de jaarwinst betalen. Meestal wordt dat ook niet betaald, want er wordt een siginificant deel van dergelijke overnamesommen met schuldfinanciering opgelost. Dat betekent dat met geleend geld wordt betaald en dat die schuld op de balans van het over te nemen bedrijf wordt geparkeerd.
Maar dat terzijde, het wordt tijd dat investeerders in gaan zien dat de wereld zo snel verandert dat ze geen enkele zekerheid hebben dat het bedrijf waarin ze investeren over 10 jaar nog enige cashflow genereert. Die les leken ze in 2008 geleerd te hebben, maar kennelijk is het geheugen ook slechts korte termijn.
De enige organisatievorm die nog hoop biedt op een lange termijn is het familiebedrijf (private onderneming).

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Economie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s