Salarissen technici stijgen weinig ondanks sterke vraag

 

Terwijl de werkloosheid iedere maand oploopt, waarschuwen arbeidseconomen nog steeds voor een dreigend tekort aan technici.

In 2016 loopt dat op tot meer dan 150.000. Volgens de wet van vraag en aanbod zouden de salarissen daardoor torenhoog moeten zijn, maar dat valt tegen.

Grote tekorten

Lassers, assembleurs, elektromonteurs, werktuigbouwkundigen en elektrotechnisch ontwerpers. Het zijn beroepen waarvoor grote tekorten worden verwacht. Dat komt enerzijds door vergrijzing in sectoren als metalelektro (gemiddelde leeftijd hoger dan 45 jaar), anderzijds door de geringe instroom van nieuwe vaklieden. Daar staat een groeiende vraag vanuit technische bedrijven tegenover.

Het tekort aan technici stijgt naar 155.000 in 2016, becijferde het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht in 2011. De grootste vraag is naar uitvoerende technische functies, ofwel functies op vmbo- en mbo-niveau.

Verhogen salarissen

Om de tekorten tegen te gaan, sloten werkgeversorganisaties, bonden, onderwijs en overheid het Techniekpact. Daarin is afgesproken dat er meer aandacht aan techniek op basisscholen wordt besteed, dat er een investeringsfonds voor techniekstudenten komt om ze te binden aan het bedrijfsleven en dat er geld wordt vrijgemaakt voor om- en bijscholing van mensen met interesse in techniek.

Op korte termijn halen die maatregelen nog niet veel uit. Het lijkt daarom logisch dat bedrijven salarissen van moeilijk te vervullen vacatures in de tussentijd flink verhogen. Dat gebeurt mondjesmaat; het salaris van een hoogopgeleide technicus met tien jaar ervaring ligt naar schatting van recruiters met € 75.000 nog altijd onder dat van een zakenbankier met eenzelfde werkverleden (ongeveer € 100.000 vast salaris).

Concurrentie

Gemiddeld verdient een ingenieur € 45.000 bruto per jaar, blijkt uit het TW Salarisonderzoek over 2012 van Technisch Weekblad. Een ontwerper krijgt met gemiddeld € 50.000 iets meer. Dat heeft verschillende oorzaken. De eerste is dat bedrijven zichzelf niet uit de markt willen prijzen. Een machinebouwer die producten over de hele wereld verkoopt, concurreert met bedrijven uit andere landen, waar lonen kunnen lager liggen en die dus goedkoper kunnen zijn.

Dat is een van de argumenten die werkgeversorganisatie FME-CWM in de metaalsector gebruikt tijdens cao-onderhandelingen. Hoewel het in de sector redelijk gaat, heeft FME een loonbod neergelegd van 1,5% in anderhalf jaar. ‘Wij moeten concurrerend blijven op het wereldtoneel, daar hoort een beheerste loonkostenontwikkeling bij’, zei FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming vorige week in het FD.

Honkvastheid

Een andere belangrijke reden dat salarissen van hoopopgeleide technici niet de pan uitrijzen, is hun honkvastheid. Ze blijven vaak lang bij een werkgever, gemiddeld acht jaar. ‘Een kandidaat die op zijn plek zit, is niet of nauwelijks te bewegen naar een andere baan’, zegt Sander Morijn, manager recruitment en arbeidsmarktcommunicatie bij scheepsbouwer IHC Merwede. ‘Ook een paar honderd euro extra in de maand krijgt dat vaak niet voor elkaar.’

Waar het voor de gemiddelde salesmanager of advocaat normaal is om na een paar jaar van baan te wisselen, is het dat voor een werktuigbouwkundige niet. Die vindt de inhoud van zijn werk belangrijker — de vrijheid in zijn functie of het meewerken aan nieuwe producten. Bij landbouwmachinemaker Lely uit Maassluis kunnen ingenieurs het proces van tekentafel tot productie meemaken. ‘Dat is uniek’, zegt recruiter Mijke Koukoulas van Lely. Dat trekt technici aan.

Startsalarissen gestegen

Ingenieurs maken pas een echte salarisstap als ze manager worden, maar dat zien velen niet zitten. ‘Uit ervaring weten wij dat technici doodongelukkig worden van leidinggeven of organisatorische zaken’, zei Stijn Berden van Yacht vorige maand naar aanleiding van een onderzoek naar beloning van technici.

Toch is er een kleine verandering te zien in de beloningen van technici. De startsalarissen van mbo’ers en hbo’ers zijn ten opzichte van het gemiddelde harder gestegen. Afgestudeerde hbo’ers in de techniek verdienen sinds een jaar of zes meer per uur dan gemiddelde hbo’ers. Het uurloon van een technische hbo’er ligt op ongeveer € 14,20, dat van een gemiddelde hbo’er op € 13,69, blijkt uit recent onderzoek van ROA. Opvallend is dat het uurloon van een hbo’er met een economische opleiding met €13,59 onder het gemiddelde ligt. Maar dat die trend leidt tot veel hogere salarissen voor technici lijkt vooralsnog niet waarschijnlijk.

Bron: Saskia Jonker, FD 9 juli 2013

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s