Runner-up

(Bits&Chips #6/2013, pagina 45)

Nederland scoorde afgelopen maand heel hoog in de Bloomberg Rankings voor most favoured nations for hightech: een tweede plaats achter Amerika. Ik twijfel aan het waarheidsgehalte van die ranglijst. Ten eerste omdat Nederland – ondanks onze recente focus op HTSM – echt geen goed klimaat heeft waarin startende techbedrijven goed gedijen. En ten tweede omdat ik twijfel aan de eerste plaats van Amerika. Veel van wat in Amerika hightech wordt genoemd, is dat volgens mij niet. Het steekt althans wat technologie betreft wel erg mager af tegen wat wij in Nederland onder hightech te bieden hebben.

 Toegegeven, de transistor, de pc, het internet, het world wide web en zoekmachines zijn uitgevonden in Sillicon Valley. Dat is het resultaat van tientallen jaren ontwikkeling en investering, hetgeen direct na de Tweede Wereldoorlog is aangezwengeld met defensie- en ruimtevaartprogramma’s. Daar kunnen de Nederlandse overheden iets van leren: dergelijke ambities vragen een visie, lange adem en diepe zakken, maar dan gaat het ook hard! Kijk maar naar wat er in Berlijn gebeurt in de hightech, naar Tech City in London of naar de Skolkovo Foundation in Moskou. In die laatste hebben zich al meer dan achthonderd veelbelovende startups gevestigd sinds de oprichting in 2010.

 Zonder de producten van onze Nederlandse hightech zouden de veelgeroemde apps uit Silicon Valley geen hardware hebben om op te draaien. Dat vergeten we alleen de wereld te vertellen. Nee, dan de nummer één uit de lijst; Amerikanen weten als geen ander de media te bespelen en prestige te creëeren. In de eerste DWDD University reisde de jonge Nederlandse nerd Alexander Klöpping op kosten van een omroep naar Sillicon Valley en kreeg drie avonden lang de tijd om op de Nederlanse televisie de loftrompet te steken over wat daar allemaal gebeurt.

 Hij had wat mij betreft beter naar Brainport kunnen afreizen, daar had hij een minstens zo’n indrukwekkende reportage kunnen maken. Nergens ter wereld kan zo nauwkeurig worden gewerkt door machines als in ons land. Mensen van Klöppings generatie weten dat niet, net zo min dat aan deze kant van de oceaan de mobiele revolutie in gang werd gezet. Door het inmiddels zieltogende Ericsson, dat toen een toppositie had vergelijkbaar met het huidige Apple.

 Waar is de mondiale toppositie gebleven? Markten veranderen sneller dan bedrijven. De Amerikanen hebben aangetoond dat verbluffende techniek niet voldoende meer is. In deze razendsnelle wereld gaat het niet meer om de techniek. Om het in plat Amerikaans te zeggen: it is all about money, status, talent, investment and prestige.

 Niets ten kwade van het talent dat in Amerika rondloopt. Ze hebben de beste universiteiten van de wereld en vervolmaken die nog steeds. Selectie aan de poort is daar heel gewoon. Aan de universiteitspoort dan wel te verstaan. Terwijl wij hier krampachtig de grenzen proberen te sluiten, is de les uit Amerika om het tegendeel te doen: veel van het toptalent in Amerika komt tegenwoordig uit India. Die talenten verhogen de arbeidsproductiviteit, want die van de Amerikaan zelf is echt niet hoog.

 Waar de Amerikanen ons de afgelopen decenia in voorbij gelopen zijn, is met name in money en investment. Om de kapitaalintensieve hightech te laten gedijen, moet die omgeven worden door venture-capitalbedrijven, private-equity-experts en banken. Maar vooral door investeerders die zo’n hightechsector kennen en begrijpen. Als we zorgen in Brainport dat voor elkaar te krijgen dan kunnen wij Silicon Valley leren wat echte hightech is. En daarbij kunnen start-ups en mkb het verschil maken, die moeten Nederland mondiaal op de eerste plaats brengen.

 Gelukkig is mondiale dominantie tegenwoordig maar tijdelijk: in 2005 had Nokia bijna marktoverheersing bereikt en amper zes jaar later was het een marginale speler geworden. Waarom zou het Nederlandse mkb dan niet binnen zes jaar de positie van Silicon Valley over kunnen nemen?

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s