Robots rukken in sneltreinvaart op.

Zonder robots geen werk, zegt Wim van der Leegte, de directeur van VDL die eerder deze week bekendmaakte dat Nedcar 400 extra mensen gaat aannemen. Van der Leegte is de ‘godfather’ van de Nederlandse industrie.

Hij heeft natuurlijk gelijk. Dankzij automatisering en robotisering heeft Van der Leegte de afgelopen vier decennia een groot én florerend industrieel concern opgebouwd in Nederland.

Trendbreuk

De vraag is of robots ook nog onze vrienden blijven. Er zijn aanwijzingen voor een trendbreuk. Voorheen gold dat er voor elke baan die door een machine werd overgenomen, een nieuwe arbeidsplaats in een andere sector in de plaats kwam. Maar de afgelopen vijftien jaar lijkt zich een kentering te voltrekken. Productiviteitsgroei gaat in ieder geval niet langer gepaard met evenredige banengroei. Vooral de laatste paar jaar is deze ontwikkeling, die door de Amerikanen Brynjolfsson en McAfee de Grote Ontkoppeling werd gedoopt, duidelijk zichtbaar geworden in de statistieken.

De oorzaak ligt, veronderstellen deze onderzoekers uit Boston, in de aard van de technologische vooruitgang. Die voltrekt zich in zo’n sneltreinvaart, dat robots nu taken kunnen uitvoeren waarvan experts nog maar enkele jaren geleden dachten dat ze nooit geautomatiseerd zouden kunnen worden. Een bekend voorbeeld is de zelfrijdende auto: tien jaar geleden sciencefiction, nu realiteit. In Californië althans, waar de weg al is vrijgemaakt voor de ‘Google car’.

Gevolgen

Eind vorig jaar hebben twee Britse economen becijferd wat de gevolgen zijn van deze technologische ontwikkelingen voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dit tweetal uit Oxford komt tot de conclusie dat in de komende 20 jaar bijna de helft van alle banen in aanmerking zal komen voor automatisering. Dit is ongekend. De arbeidsmarkt zal zich mogelijk in tweeën splitsen.

Er zal een groep mensen zijn die computers opdrachten geeft, en een groep die juist opdrachten krijgt van computers, vat de Amerikaanse internetondernemer Marc Andreessen samen. Grote inkomensongelijkheid en dito sociale spanningen dreigen. Dat is een scenario, zeggen Brynjolfsson en Mc­Afee, waar we als maatschappij snel en hard over moeten nadenken.

Bron: Hoofdredactionele column FD, 19 februari 2014

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Economie, HR, Industrie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s