SDN en het IoT zijn voorbestemd samen te gaan komen.

Twee grote netwerktrends van dit moment, software-defined networking (SDN) en het Internet of Things (IoT) zijn voorbestemd samen te gaan komen. De ene technologie zal daarbij op de andere gaan vertrouwen.

Experts zeggen dat SDN, dankzij zijn capaciteit intelligent verkeer te routeren en onderbelaste netwerkresources alsnog aan het werk te zetten, de voorbereiding op het Internet of Things vereenvoudigt. SDN’s kunnen bottlenecks wegnemen en efficiency verhogen zodat IoT-data verwerkt kan worden zonder dat het netwerk daaraan onderdoor gaat.

Vooral Cisco, dat in het bijzonder over het IoT te spreken is, zegt dat zijn Application Centric Infrastructure-versie van SDN – alsmede zijn InterCloud multi-cloud provider interface – het fundament vormen onder zijn Internet of Everything strategie.

Volgens Stu Bailey, oprichter en CTO van netwerkleverancier Infoblox, is het Internet of Things een belangrijke aanjager voor SDN’s. “Als je veel dingen hebt, is de belangrijkste vijand complexiteit. Het enige materiaal dat we kunnen inzetten in de strijd tegen complexiteit in IT-systemen is software. Er zal geen Internet of Things kunnen bestaan zonder software-defined netwerken.”

Ene technologie kan bouwen op de ander

Anderen gaan niet zo ver als Bailey en Cisco, maar stellen wel dat SDN een belangrijke rol vervult. “Er is geen afhankelijkheid, maar het IoT kan wel van SDN profiteren”, zegt hoofd productstrategie Joe Byrne van de digitale netwerkgroep van Freescale Semiconductor.

Voor serviceproviders zullen het vooral SDN in combinatie met Network Functions Virtualisation (NFV)  zijn die ze van het IoT laten profiteren, zegt analist Dennis Ward van ACG Research. “Zij moeten hun service-delivery infrastructuren verbeteren om wendbaarder te worden”, zegt hij. “Alleen het toepassen van SDN en NFV op hun oplossingen kan ze hierbij helpen.”

Volgens Ward zijn specifieke eigenschappen van SDN daarin bijzonder bruikbaar, waaronder service koppeling, dynamische loadmanagement en bandbreedte-agendering.

Service koppeling maakt het mogelijk voor een operator om virtuele securitydiensten als VPN’s, firewalls en authenticatie met elkaar te verbinden en hier policies in aan te brengen die in overeenstemming zijn met de privileges van de abonnee, zegt Ward. “Dit maakt provisioning en servicemanagement processen eenvoudiger nu er steeds meer IoT-device abonnementen komen.”

Dynamisch loadmanagement stelt operators in staat om bandbreedte te monitoren en automatisch te orkestreren afhankelijk van de load op het netwerk. Dit is ideaal voor wereldwijd opererende IoT-leveranciers die moeten anticiperen op de exponentiele groei in devices en data, laat Ward weten.

Bandbreedte op verzoek

Bandbreedte agendering maakt het voor een operator mogelijk om in te plannen wanneer en hoeveel verkeer een klant of applicatie nodig heeft op een specifieke tijd. Dit is van toepassing op IoT-diensten aangezien er devices zijn die alleen data periodiek versturen op vastgestelde tijden, legt Ward uit.

De essentie van SDN is dat het nieuwe mogelijkheden creëert, zegt Bailey. “Hoe deploy je een heel complex systeem met minder mensen? DevOps heeft het over minder mensen, maar SDN zegt dat er helemaal geen operations meer nodig is. Hoewel er nog wat horden genomen moeten worden om daar te komen, laat de geschiedenis van software zien dat het kan lukken en dat zeer complexe problemen via softwareautomatisering kunnen worden opgelost, als er maar focus op is.”

Analist Brad Casemore van bureau IDC is het daarmee eens. “Als je SDN in je datacenter toepast, moet je daarmee kunnen voldoen aan de connectiviteitvereisten en de mogelijke datavereisten die het IoT met zich meebrengt”, zegt hij. “SDN’s automatisering, inregeling, programmeerbaarheid en orkestratie brengen veel waarde in een IoT-context.”

Maar waar SDN het IoT beter laat functioneren, zijn er ook nog veel uitdagingen – onbekendheid, onzekerheid over security, kosten, te weinig expertise, etc. Gaan deze uitdagingen het Internet of Things niet dwarsbomen?

Dat hangt er vanaf, meent Ward. “De hoeveelheid benodigde training en incrementele kosten die hierbij komen kijken, hangen af van het personeel en bestaande apparatuur.” De ROI zit ‘m in meer efficiënte toegang tot nieuwe omzetkansen die de nieuwe mogelijkheden bieden.

“Security in zijn geheel zou moeten verbeteren wanneer SDN op IoT-applicaties en diensten wordt toegepast, aangezien iedere applicatie en device een eigen securityprofiel kunnen krijgen afhankelijk van het niveau benodigde bescherming”, zegt Ward. “Maar SDN verbetert of schaadt security niet noodzakelijker wijs. Het hangt echt af van de toepassing van beveiliging door de gebruiker. Maar de mogelijkheden van SDN om te virtualiseren, verpakken en ieder device afzonderlijk te targetten, samen met de mogelijkheid om in end-to-end beheer de juiste beheerprocessen toe te passen, kan de algehele security verbeteren.”

Weten waarmee je werkt

Ook Byrne stelt dat vertrouwdheid met SDN belangrijk is. “Het wordt in een publiek netwerk toegepast waar de SDN-controller een standaard interface biedt”, zegt hij. “Maar binnen een enterpriseomgeving bestaat al een netwerk en dat wordt niet de deur uit gedaan. Weten je IT’ers wel hoe ze SDN moeten inzetten?”

Het feit dat naast SDN ook het IoT om nieuwe technologie draait, is de evolutiesnelheid van beide ruwweg gelijk, denkt Burne. “Op lange termijn zijn er voorbeelden met gebruik van SDN in IoT”, zegt hij. “Het zijn beide evoluerende concepten en technologie. SDN kan gaandeweg toegepast worden, het is geen voorwaarde voor het IoT.”

Auteur: Jim Duffy, covering technology for over 28 years, 23 years at Network World.
Advertentie

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Big Data, Industrie, IoT en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s