Investeer nu in nieuwe industriële revolutie.

Van digitale verbinding tussen big data, fabriekssoftware en machines kan hele NLse economie profiteren.

De Europese industrie sukkelt. Wereldwijd daalde ons marktaandeel de afgelopen 20 jaar met meer dan 10%, terwijl de opkomende markten hun aandeel verdubbelden tot 40%. Nog altijd is de industrie goed voor 15% van het Europese bbp (13% in Nederland) en driekwart van onze export. Maar willen we op wereldschaal blijven meespelen, dan moeten we nu vol inzetten op de nieuwe industriële revolutie. Na de stoommachine, massaproductie en automatisering, draait de vierde industriële revolutie om de digitale verbinding tussen big data, fabriekssoftware en machinetechnologie. Zo kunnen machines met elkaar en hun gebruikers informatie uitwisselen, digitaal en zonder vertraging.

De concurrentievoordelen zijn groot. Op basis van big data kan diagnosesoftware nauwkeurig monitoren en in een vroeg stadium waarschuwen als schade ontstaat of onderhoud nodig is. Machines staan zo minder lang stil, wat de kosten drukt. Door slim gebruik van data kunnen onderdelen van het productieproces die te veel elektriciteit verbruiken, worden opgespoord en aangepakt. Dit soort toepassingen kan bedrijven een kostenvoordeel opleveren tot wel 80%.

Als Europa inzet op deze revolutie profiteren twee sectoren en daarmee de hele economie. Een sterke ICT-sector kan de innovatie aandrijven die wij in de wereldwijde concurrentiestrijd zo wanhopig nodig hebben. En kan de industrie zijn centrale rol weer opeisen. Als de productie groeit tot 20% van het bbp in 2030 (de Europese doelstelling), kan een land als Nederland jaarlijks zo’n € 18 mrd extra aan het bbp bijdragen en 200.000 nieuwe banen genereren.

Maar eerst zal Europa de portemonnee moeten trekken. Op een aantal terreinen is actie geboden. Te beginnen met snel internet. Nederland is een gunstige uitzondering: 87% van de internetverbindingen loopt via breedband. Andere Europese landen komen veelal niet verder dan een procent of 70. Die achterstand is even schadelijk voor de bedrijvigheid als slechte wegen. De infrastructuur piekfijn op orde krijgen vergt minstens € 1000 mrd. Daarvoor kan geput worden uit de circa € 170.000 mrd waarvoor beleggers wereldwijd een bestemming zoeken. Daarnaast moeten we een écht pan-Europese markt voor internetdiensten van de grond brengen. Wij hebben liefst 55 mobiele netwerken, de VS vijf. Eén markt kan de consolidatie aanjagen, de kosten beperken en beleggers over de streep trekken.

Actiepunt twee: scholing en R&D stimuleren. Europa moet het hebben van een voorsprong in kennisintensieve industrie. Als je dan ziet dat wij gemiddeld slechts 1,9% van het bbp in R&D investeren, een vol procentpunt minder dan de VS, dan is het wel duidelijk wat er moet gebeuren. De budgetten moeten omhoog, aangezwengeld door fiscale voordelen. Om meer bètastudenten te trekken moeten we het imago van de technologiesector versneld versterken.

Ten slotte hebben we in Europa meer startups nodig. Starters moeten makkelijker aan kapitaal kunnen komen. Fiscale voordelen voor durfkapitaal kunnen helpen. In de VS gaat daar $ 20 mrd in om, in Europa nog geen kwart daarvan. Net als in Silicon Valley hebben wij meer clusters nodig, waar bedrijven kunnen netwerken, samenwerken en bouwen aan Europabrede waardeketens. Maar allereerst moeten we aan onze mentaliteit werken. Stimuleer het lef om risico’s te nemen. Alleen dan kunnen wij profiteren van de nieuwe industriële revolutie.

Auteurs: Roland Berger, Tijo Collot d’Escury en Alexander Belderok, Roland Berger Strategy Consultants

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Big Data, Digital Marketing, Industrie, IoT en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s