4 Valkuilen voor het IoT.

Onderzoeksbureau Gartner plaatste het Internet of Things afgelopen zomer in de top van zijn hype-cyclus. Dat kwam onder andere door een paar miljarden-deals zoals de overname van de slimme thermostaat Nest voor 3,2 miljard dollar door die bekende zoekmachine, en de spin-off van Zebra Technologies uit Motorola Solutions voor 3,45 miljard. Maar deze bedrijven hebben vooralsnog geen hoge omzetcijfers. Zijn de verwachtingen niet te hoog gespannen?

De term Internet of Things gaat uit van communicatie tussen apparaten. De trend wordt daarom ook wel aangeduid als ‘machine to machine communications’ (afgekort m2m). Het bekende huis- tuin en keukenvoorbeeld is de koelkast die zelfstandig verse melk bestelt, maar de kansen bij de overheid, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven zijn veel omvangrijker.

1. Pas op voor verzuiling

Het is verleidelijk om door middel van afgebakende projecten met het Internet of Things te beginnen. Neem bijvoorbeeld een dienst parkeerbeheer die met sensoren beschikbare parkeerplekken in kaart brengt en via een app bezoekers naar een leeg plekje leidt; zo’n project is netjes afgekaderd en kan daarom snel worden uitgerold. Tegelijkertijd begint de dienst infrastructuur een apart project waarbij sensoren de trillingen in bruggen meet, om slijtage te monitoren. Als goede samenwerking ontbreekt, heeft elk project andere standaarden en worden de gegevens op verschillende manieren verwerkt.

In zijn rapport ‘Hype cycle for the Internet of Things’ waarschuwt Gartner dat zo’n ongestructureerde aanpak grote risico’s met zich meebrengt. “De gevolgen voor deze gemeentelijke departementen variëren van een lager rendement op de projecten die niet goed zijn geïntegreerd in de gebruikelijke work-flow, tot een gebrek aan ondersteuning voor de software in deze systemen,” schrijven Hung LeHong en Alfonso Velosa van Gartner.

2. Kijk niet alleen naar je eigen branche

Omdat praktische toepassingen van het Internet of Things vaak nog ontbreken, kijken veel organisatie vooral naar elkaar voor inspiratie. Het risico is dat ze elkaar kopiëren uit angst om de boot missen, en vergeten te innoveren.

Voor jonge markten als het Internet of Things kan het zeer lonend zijn om buiten de eigen sector te kijken. Een groot sensor-netwerk bijvoorbeeld zal een enorme hoeveelheid data opleveren. Een slimme ambtenaar zou dan verder moeten kijken dan collega-ambtenaren in andere gemeenten, maar eens kunnen praten met iemand op de beurs. Daar hebben high frequency traders namelijk al systemen ontwikkeld die in staat zijn om 25.000 transacties per seconde te verwerken. Die technologie kent mogelijk ook toepassingen voor slimme steden, waar de ambtenaar zijn voordeel mee kan doen.

3. Beveiliging is nog nooit zo belangrijk geweest

We hoeven hopelijk niet uit te leggen dat beveiliging bij m2m een cruciale rol speelt. Het is al vervelend als een computervirus bezit neemt van grote aantallen digitale foto’s, laat staan dat een criminele bende de controle krijgt over een ‘slimme’ meterkast of je auto. Gartner-analist Earl Perkins waarschuwt dat het Internet of Things een nieuwe benadering van beveiliging vereist. Hij adviseert om de leveranciers van technologie in een vroeg stadium te betrekken bij de beveiliging, maar ook om samenwerking te zoeken met partners uit andere branches.

4. Het wordt ingewikkelder voordat het eenvoudiger wordt

Gartner voorspelt dat het Internet of Things binnen de gezondheidszorg over twee jaar een volwassen niveau heeft bereikt. Een ziekenhuis kent dankzij m2m bijvoorbeeld altijd de locatie van medische hulpmiddelen zoals rolstoelen of infuuspompen, en meetapparatuur kan op afstand uitgelezen worden.

De meeste toepassingen laten echter nog minstens vijf jaar op zicht wachten, en het kan zelfs nog tien jaar duren voordat we de sleutels krijgen van ons ‘connected home’ waar de koelkast altijd verse melk regelt. Dat komt doordat het niet zal blijven bij die ene slimme koelkast of die ene slimme thermostaat. Volgens Gartner kunnen in een gemiddeld huis wel 500 zaken op het internet aangesloten worden.

Waar elke slimme toepassing nu nog een aparte mobiele app heeft, is dat met 500 slimme zaken in huis niet te doen. Daarom kunnen we nog een felle strijd verwachten tussen leveranciers van slimme systemen over de standaarden. Alle partijen in de m2m-keten zullen een graantje mee kunnen pikken, van telecomproviders tot energieleveranciers, van fabrikanten van slimme auto’s tot technologiebedrijven.

Bron: webwereld.nl
Advertentie

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Big Data, Industrie, IoT en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s