DigiNomics is de samentrekking van Digital en Economics en staat voor geld verdienen met nieuwe digitale business modellen. Dat er kansen liggen is wel duidelijk, hoe je ze kan verzilveren is voor velen nog mistig.
Voor veel organisaties staat een digitale strategie gelijk aan het gebruik van een of meerdere technologieën uit het bekende rijtje van Big Data, Social, Mobile, Cloud, etc. Klinkt leuk, maar dat is niet voldoende. Een echte focus op de digitale customer experience is er vaak niet. En dan zijn de pogingen om je bedrijf aan te passen aan de digitale economie vooral een kwestie van schieten in de mist en hopen dat je wat raakt.
In een onderzoek van de Altimeter Group (The 2014 State of digital transformation) komt naar voren dat 88% van de onderzochte bedrijven bezig zijn met nieuwe digitale business modellen. Aan de andere kant blijkt ook dat maar 25% van deze bedrijven het online gedrag van hun klanten kennen.
In Duitsland is er een incassobureau dat laat zien dat het anders kan. Mensen proberen hun rekening te laten betalen is een contactintensieve activiteit. Brieven schrijven en wanbetalers bellen werkt niet meer optimaal, want brieven lezen we niet meer en bellen doen we ook al minder. Dus WhatsApp en Skype zijn de nieuwe kanalen van dit bureau. Dit hebben ze gekoppeld aan een eigen tailor- made IT systeem. Bovendien hebben ze er een no-cure no-pay verdienmodel aan gekoppeld. En daar zijn ze zeer succesvol mee.
4 tips om de boot niet te missen:
- Klanten eerst. Altijd. Als je klanten niet online zitten heeft een digitaal business model geen zin. Als ze wel online zijn, dan begin je met meten en weten; waar, wat, met wie, hoe vaak en vooral waarom! Digitale business modellen zijn data en klantgedreven.
- Digitaal is niet hetzelfde als analoog. Uber is echt anders dan je taxi bestellen via een app in plaats van de taxicentrale te bellen. Denk als een start-up. Wat als je nu opnieuw zou beginnen met alle kennis die je nu hebt plus Big Data, Cloud, Social, Mobile, etc.
- Strategie is wat anders dan innovatie. Een goede strategie bedenken en uitvoeren gaat vaak over het continu verbeteren en versterken van je huidige business model met een lange termijn visie als stip op de horizon. Innovatie gaat over het nieuwe en onbekende. Om daarin vooruit te komen kan je beter kleine stappen zetten. Think, build, test, adjust. Dat is een ander ritme. Wel baseren op een goede analyse en een visie, anders bereik je nog niks. Het vraagt wel lef om je koers aan te passen als blijkt dat die niet klopt.
- Er zijn is slechts het begin. Gave nieuwe App! En nu? Wachten? Als je dus weet waar jouw klanten komen, zoek je ze op. Vraag hun mening. Dan zijn er 2 kansen. A; ze vinden het niks, dan kan je verder met aanpassen en doorontwikkelen of trek je de stekker eruit. B; vinden ze het goed, vraag dan of ze het aanbevelen. In de digitale economie zijn je klanten je nieuwe salesforce. Maar dan moet je het wel goed doen. Coolblue is zo’n bedrijf dat dat heel sterk doet. Hoe Coolblue dit doet kan je hier lezen: http://bit.ly/1yzyavo