Smart Industry: Met nieuwe generatie machines is het mogelijk betaalbaar te produceren in Europa

In de werkplaats van IMS, een machinebouwer in Almelo, staat er nog een. Een machine waarmee Chinese producenten miniluidsprekers maken voor de mobiele telefoon. Het apparaat oogt met een ingebouwde camera ‘smart’ — een zekere automatische bijsturing is mogelijk — maar is al verouderd. De volgende generatie staat voor de deur. IMS hoopt met partnerbedrijven een nieuwe generatie productielijnen te ontwikkelen die beduidend innovatiever zijn en die het mogelijk maken om met lagere kosten weer in Europa te produceren, dicht bij de markt.

Twente is een van de regio’s in Nederland waar bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid de handen ineenslaan om de industrie op een hoger niveau te tillen. Machines worden volgestopt met elektronica en software en aan elkaar geschakeld.

Soms koppelen bedrijven hun interne processen via internet aan andere bedrijven, afnemers of toeleveranciers. De gehele ingreep, die in Nederland smart industry heet, moet de kosten in de industrie drastisch terugbrengen en de doelmatigheid fors verhogen.

‘We gaan een volgende stap zetten’, zegt Ilse Buter, marketingmanager bij IMS, dat een afsplitsing is van Texas Instruments. Buter loopt naar een vergaderzaaltje en laat tekeningen zien. ‘Het moet nog eenvoudiger. Er kunnen straks meerdere producttypes van dezelfde productielijn afkomen. De lijn bestaat uit een productieplatform met losse, verrijdbare elementen, de procesmodules, die in een andere volgorde kunnen worden geplaatst dan wel weggelaten of toegevoegd kunnen worden.’ Voor het concept werkt IMS samen met het Twentse zusterbedrijf ESPS (robotica) en is het nog op zoek naar een softwarespecialist in de regio.

De industrie in Twente, die oude wortels heeft in de textielnijverheid, moet model staan voor de rest van Nederland. Ook elders in Nederland zijn er ‘fieldlabs’, die vorig jaar in kaart zijn gebracht en proeftuintjes en visitekaartjes zijn voor wat werkgeverslobby VNO-NCW, metaalvereniging FME, kennisinstituten als TNO en het ministerie van Economische Zaken graag zien als de basis van de Nederlandse industrie in de nabije toekomst. Smart industry stopt echter niet bij de grens en in ieder geval de kleinere Twentse bedrijven zijn bijna veroordeeld om samen te werken met Duitse ondernemingen.

Stevens idé Partners is zo’n bedrijf. Deze onderneming in Enschede, een kwarteeuw geleden opgericht door industrieel ontwerper Jacques Stevens, heeft in 2008 op een contactbijeenkomst een Duits metaalverwerkingsbedrijf leren kennen, Dkon Systeme in Lengerich, dat bij Osnabrück ligt. Op de grote industriebeurs afgelopen voorjaar in Hannover presenteerden de twee zich voor het eerst gezamenlijk, als IDkon.

In Enschede legt directeur Stevens uit waarom de twee bij elkaar passen. ‘Wij vullen elkaar aan: Dutch design en German engineering.’ Nederlanders zijn goed in het bedenken van ‘smarte’ concepten, bijvoorbeeld sensoren die in vloeistofpompen worden verwerkt om de dikte van de vloeistof te meten. Duitsers, van nature risicomijdend, blinken uit in de omzetting in kwalitatief hoogstaande producten.

Stevens idé en IMS zijn kleine bedrijven, maar er is in Twente ook een concern dat inhaakt op de trend naar verdergaande digitalisering. Thales Nederland, het vroegere Hollandse Signaalapparaten, werkt vanuit een nieuw kantoor met lab op het High Tech Systems Park in Hengelo, dat nog in aanbouw is, aan concepten die de zwellende stroom van dataverkeer in de gedigitaliseerde wereld kunnen afschermen voor onbevoegden.

‘Ook wij hebben andere spelers in de regio nodig voor “smarte” projecten’, zegt hoofd technologie Lukas Roffel. ‘Hopelijk werkt het als een olievlek. Veel bedrijven weten nog niets van smart industry. Het doel is dat dit snel verandert.’

Auteur: Frank Gersdorf, redacteur FD. Werkte bij het DG Extern Beleid van het Europees Parlement voordat hij bij het FD begon. Was van 1996 tot 2002 correspondent in Duitsland

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Economie, Industrie, IoT en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s