In het artikel ‘Weinig urgentie rond digitalisering in bestuurskamers’, verschenen in het FD, blijkt dat we in ons land maar weinig doen met de technologische revolutie. Terwijl wereldwijd 12% van de managers bij digitale vernieuwing weerstand van de top van hun bedrijf ondervindt, is dat aantal in Nederland met 20% bijna het dubbele. Het gebrek aan urgentie is zelfs zo nijpend en de investeringen in innovatie zijn zo laag, dat 90% van de cio’s (chief information officers) zegt om te kijken naar een nieuwe baan.
Hoe is dat mogelijk? Iedereen zegt toch dat altijd dat Nederland het zo goed doet? We staan altijd bovenaan op de lijstjes! Dat is inderdaad (nog wel) het geval. Meer dan 40% van de Nederlanders heeft bijvoorbeeld breedbandinternet. Alleen de Zwitsers doen het procentueel beter (60%); het gemiddelde van de Oeso ligt op slechts 27%. Ook op het gebied van de smartphones doen we het prima: 65% van de Nederlanders heeft er een in zijn broekzak, tegenover 60% van de Zwitsers.
Aanvoerder van het laatste lijstje is Singapore, waar maar liefst 85% van de mensen een smartphone bezit, maar in dat land blijft het niet bij een grote liefde voor gadgets onder de bevolking. Singapore behoort tot de categorie ‘stand out’ van een interessant (en voor ons onheilspellend) onderzoek dat eerder dit jaar in de Harvard Business Review verscheen, gebaseerd op onderzoek van de Fletcher School van Tufts University. In dit onderzoek stellen de onderzoekers voor landen een ‘Digital Evolution Index’ (DEI) vast, een getal dat aangeeft hoe goed het land is voorbereid op de digitale economie. Nederland scoort helemaal niet slecht, met 50 punten ongeveer gelijk aan de Verenigde Staten, nog geen 10 punten onder Zweden en Singapore.
Maar nu komt het: aangezien het bij technologie niet om absolute posities maar om verandering gaat, hebben de auteurs de DEI-index afgezet tegenover de verandering in digitale evolutie in de periode 2008-2013. Nu staat Nederland ineens erg ver van Singapore af, wij in het vak ‘stall out’ (‘tot stilstand komen’) en zij in het vak ‘stand out’ (‘uitstekend’). Nederland verliest het momentum, Singapore blijft vanuit een al stevige positie onverminderd investeren in innovatie.
Het is een enorme paradox: aan de ene kant zijn we in het dagelijks leven dol op technologie en laten we ons er graag op voorstaan de vernieuwingen te omarmen, maar aan de andere kant sluiten we ons voor innovatie af. In ons professionele leven zijn we er zelfs bang voor.
Auteur: Farid Tabarki is trendwatcher en oprichter Studio Zeitgeist.