Meer ruimte in zicht voor ‘disruptieve innovatie’

In zijn poging ontwrichtende technologiebedrijven als Airbnb en Uber de ruimte te geven, gaat minister Henk Kamp van Economische Zaken met andere ministeries en het bedrijfsleven op zoek naar de knelpunten in de wet- en regelgeving. Dat blijkt uit de Kamerbrief die de minister aan de Tweede Kamer stuurt. Kamp zet hiermee een volgende stap in de zoektocht die hij in februari van dit jaar aankondigde.

Nu staat de overheid innovatieve bedrijven soms onbewust onnodig in de weg, meent Kamp. Regel­geving is vaak geënt op oude productietechnieken en verkoopkanalen en loopt achter op nieuwe ontwikkelingen, wat groei ­tegenhoudt. Zo is er onduidelijkheid over de legaliteit van het verhuren van een kamer via de particuliere verhuurwebsite Airbnb. Taxidienst Uber is een ander voorbeeld van een initiatief dat op bestaande instituties stuit. UberPOP is in Nederland in strijd met de Taxiwet omdat particulieren ermee tegen betaling klanten meenemen in hun auto.

Dit soort initiatieven bieden vaak met een ongekend gemak en hoog serviceniveau hun producten en diensten aan de consument aan tegen veel lagere prijzen dan ­traditionele bedrijven. ‘Willen wij in Nederland als eerste profiteren van de voordelen van dergelijke vernieuwing, dan moeten wij daar in onze regels ruimte voor bieden,’ zegt Kamp in reactie op de Kamerbrief. ‘Onze innovatieve ondernemers krijgen daardoor de kans steeds betere producten en diensten te ontwikkelen en dat zorgt ervoor dat nieuwe bedrijven en banen hier ontstaan in plaats van elders.’

De overheid moet volgens Kamp sneller duidelijkheid en daarmee investeringszekerheid bieden aan vooruitstrevende bedrijven. Daarbij mogen geen gevestigde belangen worden beschermd, maar alleen publieke belangen. Voor het einde van het jaar komt het kabinet met een update.

Voor de taxiwereld, waar nieuwkomers Uber, Taxify en Yeller in korte tijd een plek hebben veroverd met app-gedreven diensten, zijn al enkele veranderingen doorgevoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten de fysiek aanwezige tariefkaart binnenkort niet meer te verplichten, net als de papieren bon. Ook de taximeter mag worden geschrapt zodra er een vast bedrag met een klant is afgesproken.
Ook wil het ministerie dat Nederland een leidende rol gaat spelen bij de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Om dat mogelijk te maken zal ook hiervoor de wet- en regelgeving moeten veranderen.
Verder kijkt Kamp met zijn collega Stef Blok van Wonen en Rijksdienst naar de wetgeving voor particuliere woningverhuur aan toeristen. Door de opkomst van digitale platforms als Airbnb verhuren steeds meer huishoudens (een deel van) hun woonruimte. Goed voor de gastvrijheidseconomie, meent de minister, maar wat te doen met verhuur van woningen in de corporatiesector, of als de ­buren elk weekend overlast hebben van tijdelijke bewoning?

Voorpagina FD, maandag 20 juli 2015

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s