Nederland kijkt jaloers naar Cambridge, innovatiefste regio van Europa

 

Er zijn 1500 hoogwaardig technologische bedrijven die ‘The Cambridge Cluster’ worden genoemd. De bedrijven hebben opgeteld bijna 60.000 werknemers in dienst en genereren een gezamenlijke omzet van € 13 mrd. Daarmee kent de oude Britse universiteitsstad het innovatiefste klimaat van Europa en moet ze wereldwijd alleen het Massachusetts Institute of Technology en Stanford- universiteit in California voor zich dulden. Het leverde het 124.000 inwoners tellende Cambridge ook de bijnaam ‘Silicon Fen’ op, het ‘Silicon Valley’ van de Fenlands, de streek rond de stad heet.

Nederland kan daar alleen maar van dromen, weet staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. De VVD-bewindsman is met onder anderen start-upambassadeur Neelie Kroes en directeur Sigrid Johannisse van StartupDelta naar Cambridge gekomen om de kunst af te kijken. Nederland hoeft zich weliswaar niet bepaald te schamen voor zijn universiteiten, die het in internationaal perspectief vrijwel alle prima doen. Maar geen enkele instelling behoort tot de wereldtop, zegt Dekker.

Ook liggen er in Nederland nog te vaak patenten op de planken van de universiteiten te verstoffen in plaats van dat de innovaties hun weg naar de markt vinden. Zonde, vindt Dekker. ‘Sommige vakgroepen, zoals farmacie en technologie, zijn al heel sterk in het vercommercialiseren van innovaties, maar andere houden zich daar liever verre van.’ Het kabinet beoogt met de in november te verschijnen Nationale Wetenschapsagenda de kloof tussen wetenschap en bedrijfsleven te dichten, wat goed kan uitpakken voor de Nederlandse innovatie- en concurrentiekracht.

Geheim van het succes van Cambridge is volgens David Gill dat de stad een ‘veilige plek is om risicovolle dingen te ondernemen’. Gill is directeur van het St John’s Innovation Centre, het oudste innovatiecentrum in Europa in zijn soort, waar jonge bedrijven een kantoor kunnen huren en tegelijkertijd allerlei trainingen krijgen over bedrijfsfinanciering, marketing, strategie, enzovoort. Francis van softwarebedrijf Ellexus zit er al vijf jaar en prijst vooral het gemak waarmee de andere huurders, de directie en hoogleraren hun contacten delen. ‘Toen ik net voor mezelf begon, belde mijn hoogleraar zijn vriend, een ceo van een groot bedrijf. Of hij even een koffie met me wilde drinken? Dat wilde hij en hij werd meteen mijn eerste klant’, glundert ze.

Anderen roemen het warme bad dat Cambridge is voor innovatieve start-ups én gevestigde bedrijven. Geheel in lijn met de Britse traditie van ‘giving back’ voelen alumni die het gemaakt hebben zich verplicht de jongere generatie én hun oude universiteit vooruit te helpen. Als dit ruimhartig delen van kennis, kunde en netwerk leidt tot nieuwe successen, straalt dit af op Cambridge en daarmee op henzelf als oud-studenten. Francis: ‘Je bent en blijft onderdeel van dat wij-gevoel van de Cambridge-club.’ Zo’n traditie is lastig te importeren, beseft StartupDelta-directeur Johannisse.

Toch wil ze het proberen met een Nederlandse universiteit waarvan ze de naam nog niet wil noemen. Momenteel schrijven ze oud-studenten aan die topposities in het bedrijfsleven bezetten of investeerder zijn. Bedoeling is hen te koppelen aan de knappe koppen met goede ideeën die op die universiteit rondlopen. Zo moet een netwerk ontstaan van ervaringsdeskundigen die starters begeleiden als mentor en geldschieter. Lichtend voorbeeld zijn de Cambridge Business Angels, een groep betrokken investeerders die volgens Kroes sterk bijdragen aan het goede klimaat rond ‘Silicon Fen’. ‘Nederlandse ondernemers moeten zich ook veel meer als rolmodel profileren’, vindt de start-upambassadeur.

Dekker is vooral onder de indruk van de wijze waarop enkele sterke universiteitsbestuurders de ooit ook in Cambridge heersende afkeer van commercie weerstonden en vanaf de jaren zestig ondernemerschap en de aanleg van ‘science parks’ begonnen te stimuleren. Deze mannen besloten niet al te moeilijk te doen over de rechten die de universiteit kan claimen op innovaties die binnen haar muren zijn ontwikkeld. De liberale omgang met intellectueel eigen- Universiteitsstad Cambridge kent het innovatiefste klimaat van Europa en moet wereldwijd alleen MIT en Stanford University voor zich dulden. THINKSTOCK dom maakt mede dat Cambridge het wat betreft bedrijvigheid beter doet dan de grote concurrent Oxford. Geldschieters houden niet van juridisch getouwtrek, beseft ook Dekker, die bij thuiskomst ‘onmiddellijk’ wil onderzoeken hoe soepel Nederlandse kenniscentra omgaan met eigendomsrechten.

‘Prachtig’ vindt de staatssecretaris het hoe in Cambridge het leveren van een maatschappelijke bijdrage minstens zo hoog wordt gewaardeerd als onderzoek en onderwijs. ‘Valorisatie bungelt bij ons juist onderaan. De nadruk ligt nu op het zo veel mogelijk publiceren in wetenschappelijke tijdschriften.’ Dekker wil dan ook de maatschappelijke impact veel zwaarder laten wegen bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen. Wat hem betreft moet politiek Den Haag breed verkennen welke andere hinderpalen starters in de weg zitten.

Britse investeerders bijvoorbeeld kunnen fiscaal vriendelijk geld in start-ups steken. ‘En waarom koopt de overheid niet vaker producten van startups in, of zit daar de aanbestedingswet in de weg?’ zegt Dekker. Maar het allerbelangrijkste is dat het Nederlandse onderwijs een ondernemende houding gaat aanmoedigen, net zoals Cambridge dat doet bij Francis. ‘Dat biedt alleen maar kansen, want we hebben heel veel talent en niet iedereen kan hoogleraar worden.’

Auteur: Ria Cats, Financieel Dagblad
Advertentie

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Economie, Industrie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s