Corporates! Zelfs recruiteren moeten we ze leren.

Waar nog bitter weinig gebeurt, is op het gebied van talent. Het vinden van talent is voor veel bedrijven een van de belangrijkste bottlenecks  — vooral bij een snelle en succesvolle transformatie naar de digitale wereld.

Een treffende illustratie is het rekruteringsproces op Insead. We zitten hier midden in het wervingsseizoen en ik zie veel bleke smoeltjes voorbij komen. Geen wonder, want de studenten hebben een grote investering gedaan, zowel qua tijd als geld, om de eerste stappen op weg naar hun droombaan te kunnen zetten. De bedrijven komen rekruteren op de campus, of de studenten gaan bij ze langs. De onzekerheid is groot: afhankelijk van hoe de ‘job interviews’ lopen, kunnen de studenten in diverse werelddelen in zeer uiteenlopende rollen eindigen. Geen wonder dat er veel wordt nagedacht over alle opties, en dat een goede baan soms zwaarder weegt dan het ideaal.

Juist in deze omgeving zie ik traditionele bedrijven vaak aan het kortste eind trekken. Hun werving-en-selectiemethoden zijn duidelijk minder goed, niet alleen in vergelijking met die van consultants, maar ook met die van internetbedrijven.

Managementconsultants zijn altijd al uiterst professioneel geweest in het identificeren en rekruteren van talent. Geen wonder: het is de belangrijkste grondstof die ze hebben. Als een zwerm insecten dalen ze op Insead neer: ze weten nauwkeurig welke profielen ze zoeken, hebben korte, maar effectieve interviewmethoden en weten precies hoe ze hun favorieten binnen moeten halen. Als een soort stofzuiger zuigen ze de talenten op, ook diegenen die oorspronkelijk niet van plan ­waren consultant te worden.

De andere groep die zich de laatste jaren tot formidabele recruiters heeft ontwikkeld zijn de grote internetbedrijven zoals Amazon, Google en Facebook. Door hun snelle groei moesten ze in korte tijd veel mensen aantrekken, waarbij ze geen concessies aan de kwaliteit wilden doen. Dit resulteerde, in lijn met hun bedrijfsfilosofie, in een datagedreven aanpak. Door te analyseren welke mensen succesvol zijn in hun bedrijf, hebben ze een zeer precieze voorstelling van de eigenschappen waar ze naar op zoek zijn en hoe ze deze testen. Ze bieden uitgebreid stages aan, die hun een extra mogelijkheid bieden om het talent te testen. De interviewprocessen zijn gestroomlijnd en kandidaten weten snel waar ze aan toe zijn. Geen wonder dat ze ondertussen de tweede grootste afnemer zijn van Insead-studenten.

Het contrast met de meer traditionele bedrijven is groot. Die zijn niet alleen veel later in het benaderen van kandidaten, ook het wervingsproces zelf laat volgens mijn studenten veel te wensen over. Wat zijn de veelgemaakte fouten? Ten eerste wordt er op posities gerekruteerd in plaats van op talent. Wie het beste talent wil, zorgt ervoor dat hij ze binnenhaalt en laat ze zinvolle projecten doen tot er een goede positie vrijkomt. Er wordt ook te weinig intelligent voorgeselecteerd: welke eigenschappen zijn cruciaal en hoe kun je die (online) meten? De gesprekken duren vaak eindeloos omdat de juiste interviewers niet beschikbaar zijn, en de tussentijdse informatievoorziening is minimaal. Geen wonder dat de meeste supertalenten allang zijn afgehaakt tegen de tijd dat het ­bedrijf een beslissing neemt.

Als talent echt het fundament van uw bedrijf is, bekijk dan nog eens kritisch de rekruterings­processen en vraag u af: zijn wij geen reus op lemen voeten?

Auteur: Annet Aris, docent digitale strategie aan businessschool Insead in Fontainebleau en commissaris bij diverse bedrijven. 

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s