Industrie optimistischer over 2021

Het vertrouwen in de economie van industriële ondernemers keert terug. Zij verwachten dit jaar 6% meer te investeren in materiële vaste activa zoals machines dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een dit jaar gehouden enquête onder ondernemers.

Een deel van de investeringen stond eigenlijk gepland voor vorig jaar, maar vanwege de coronacrisis werden die uitgesteld. Inmiddels zijn de vooruitzichten beter. Ondernemers zijn optimistischer dan in het najaar van 2020, toen zij voor dit jaar rekenden op een krimp van de investeringen met 3%.

Het positiefst zijn ondernemers in de transportmiddelenindustrie, de producenten van onder meer opleggers, aanhangers en auto’s. Zij rekenen op 89% hogere investeringen dan in 2020. Ook de producenten van machines, kleding, voedsel en papier zijn volgens het CBS optimistisch.

Vervanging
Niet alle branches gaan uit van hogere investeringen. De metaalindustrie, raffinaderijen, chemische industrie en bouwmaterialenproducenten verwachten dit jaar minder te investeren dan een jaar eerder. Chemie en metaal drukken door hun omvang het gemiddelde van de industrie omlaag.

Ondernemers investeren niet alleen om hun productie uit te breiden, maar ook om verouderde apparatuur te vervangen en om de efficiency te verhogen. In 2019 was volgens data van het CBS uitbreiding van de capaciteit van de industrie als geheel de voornaamste reden om te investeren, vorig jaar was dat de vervanging van materieel.

In dat jaar investeerden industriële bedrijven samen ruim €11,5 mrd, vooral in machines. Ruim een derde kwam voor rekening van raffinaderijen en chemische industrie. Producenten van transportmiddelen hadden met 3% een klein aandeel in de totale investeringen.

Definitieve cijfers over vorig jaar zijn er nog niet. In het najaar van 2020 rekenden producenten volgens het CBS op een daling van 11% ten opzichte van 2019. Dat zou betekenen dat er om en nabij de €10 mrd is geïnvesteerd.

Artikel: fd.nl/economie-politiek

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s