Techniekonderwijs

De tegenstellingen rond het technisch onderwijs zijn groot. Binnen de scholen en universiteiten die op dit terrein actief zijn, heerst grote onvrede. Bestuurders, professoren en andere docenten vinden dat er veel te weinig geld is om een aantal belangrijke nationale ambities waar te maken.

Nederland zou niet alleen een toonaangevende kenniseconomie moeten worden, ook zouden scholen en universiteiten veel meer vaklieden en ingenieurs op moeten leiden. Het kabinet en het bedrijfsleven zeggen zich hier hard voor te willen maken.

Verbaasd over geuite kritiek

Maar onduidelijk blijft voorlopig hoe dit doel bereikt kan worden, nu er nauwelijks genoeg middelen zijn om onderzoek, onderwijs en huisvesting op peil te houden.

Het kabinet is verbaasd over de geuite kritiek. Minister Bussemaker van Onderwijs vindt dat ze juist alles op alles zet om vooral technisch opleidingen extra financiële steun te geven. Zij wijst erop dat dit kabinet juist meer geld heeft uitgetrokken voor wetenschappelijk onderzoek. Nog geen twee weken geleden maakte de minister bekend dat ze €8 mln gaat investeren in techniekonderwijs.

Initiatieven

Dit geld is meer dan welkom, maar het is te weinig om compensatie te bieden voor de stiefmoederlijke aandacht die het technisch onderwijs decennialang ten deel is gevallen.

In de tussentijd zijn er wel veel initiatieven geweest om jongeren te interesseren voor techniek, maar al deze plannen bleven grotendeels steken in bureauladen en goede bedoelingen.

Techniekpact

Over anderhalve maand wordt dat mogelijk anders. Dan komen regering en bedrijfsleven met een Techniekpact om het tekort aan vaklieden aan te pakken. Het wordt een ‘doe-agenda’, geen ‘praatplan’, bezweren beide partijen.

Die belofte is eigenlijk maar op één manier hard te maken: er moet boter bij de vis komen. Dat betekent dat zowel overheid als bedrijfsleven meer geld in het technisch onderwijs moet steken dan nu al is toegezegd.

Bron: Hoofdredactioneel commentaar Financieel Dagblad, 25 maart 2013

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Industrie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s