Ook verdienmodel zorgverleners op de schop als gevolg van digitale technologie.

Een nieuw platformgebaseerd businessmodel zal de komende jaren verregaande gevolgen hebben voor het zorgsysteem. Hierbij spelen meerdere technologieën een rol.

Steeds meer mensen lopen rond met een activiteitensensor die beweging, de hartslag en nog meer registreert, en de gemeten data naar de cloud stuurt. Met de komst van het Internet of Things wordt het vanaf 2016 veel gemakkelijker om voortdurend onder meer houding, loopstijl en stress te kunnen meten.

Ook draagbare beeldapparaten, zoals een smartphone voor het maken van een echografie, zijn aan een opmars bezig. Aanstaande ouders kunnen dagelijks naar hartenlust de ontwikkeling van hun aanstaande kindje volgen. Het idee dat ze nog afspraken moeten maken voor een pret-echo lijkt opeens verouderd.

Nog een technologische vernieuwing is de zogenaamde ‘lab-on-a-chip’, waardoor op microschaal complexe en accurate chemische analyses buiten het ziekenhuis kunnen plaatsvinden. Als ik wil weten hoe het met mijn bloedwaardes zit, koop ik een doe-het-zelftest.

Al deze harde gegevens kunnen worden gecombineerd met subjectieve data, zoals ervaringen en gevoelens, die men nu al veelvuldig via sociale media met elkaar deelt.

Vervolgens komt er nóg een technologie bij kijken. Beslissingondersteunende systemen gebruiken geavanceerde machine-lerende algoritmes om mijn verschillende datastromen en mijn medische geschiedenis te koppelen aan data van anderen. Ik kan nu al aan de slag met bijvoorbeeld de GenieMD-app.

Samen vormen al deze technologieën en datastromen een Medische Internet-van-Alles, en binnen een paar jaar zullen ze de burger een alternatief voor de huisarts en het ziekenhuis bieden.

Het verdienmodel van de zorgverlener gaat dus veranderen. Decennialang was dit een probleemoplossend model: ik leg mijn probleem aan de arts uit. Deze biedt mij een oplossing, en wordt daarvoor betaald.

Via het nieuwe model van het Medische Internet-van-Alles krijg ik voortdurend inzicht in mijn eigen gezondheid. Zo krijg ik bijvoorbeeld het advies om preventief mijn levensstijl te verbeteren. Indien behandeling nodig is, helpt dit platform mij om keuzes te maken en mogen zorgverleners mij diensten aanbieden.

De eigenaar van het Medische Internet-van-Alles-platform heeft straks de macht, omdat die alle data beheert en het contact onderhoudt met de gebruikers. Die partij staat dan sterk in onderhandelingen met zorgverleners en zal lagere prijzen gaan afdwingen. Net zoals Uber heeft gedaan in de taxibranche.

In de VS is Microsoft al hard op weg met HealthVault, en er zijn vele andere gegadigden voor deze enorme kans. Gaat een Nederlandse partij of groep opstaan om concurrentie te bieden? Zo niet, dan zullen onze burgers gebruik gaan maken van een Amerikaans platform.

Uiteraard zijn er vragen over privacy en dataveiligheid die opgelost moeten worden, maar deze hoeven de ontwikkeling van een Nederlands platform niet in de weg te staan. Ons platform zou burgers eigenaar van hun eigen data kunnen maken, als uniek concurrentievoordeel .

Dit alles leidt tot een Uber-achtige arts. Het proces is al begonnen. Eerder dit jaar had ik een reisvaccinatie nodig. Mijn zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling door de GGD niet meer, maar laat wel een arts anderhalf uur naar mij toe rijden om de vaccinatie te verzorgen. Vaccinatie aan huis heet dat, en het is goedkoop doordat de artsen een zwakke onderhandelingspositie hebben.

Dus opletten, scholieren en ouders! Een arts is over een paar jaar helemaal geen dikverdiener met status. Je kunt beter een studie in de data- en platformtechnologie kiezen. 

Auteur: David Langley, onderzoeker TNO en RUG

Advertentie

Over aad vredenbregt

zie de pagina About
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s